50 yılı aşkın zamandır köftecilik yapan Gamalı Köftecisi’nde sade ve yoğurtlu köfte yiyebilirsiniz. Yeni satışa çıkardıkları Trileçe Tatlısını mutlaka denemelisiniz. Üç çeşit sütten yapılan bu tatlıya bayıldım.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Adım Şevki Akman, üç nesildir köftecilik yapan ailemin üçüncüsüyüm.1978 doğumluyum. Lise mezunuyum. Dedemle başlamış, babama geçmiş. Şimdide işletmeciliğini ben yapıyorum. Bu işe ilkokulun ardından çıraklık yaparak başladım. Bulaşıkhanede de çalıştım, yamaklıkta yaptım. Kendi aile işletmemiz olsa bile her işi yaparak tecrübe kazandım. En büyük arzum da çocuklarımın da bu işi devam ettirmesidir.
Kurulum aşamasından bahseder misiniz?
Dedem Makedon Macırıdır. Yugoslav devlet adamı olan Tito’nun zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınıyor ve 1940 yılında Turgutlu’ya yerleşiyor. Burada köftecilik yapmaya başlıyor. 1952 senesinde de Turgutlu ana caddesi üzerinde ilk şubesini açıyor ve uzun zaman boyunca devam ediyor. O günden beri babam, amcam bu işi yapıyorlar. Sıra bana geliyor, nesilden nesile devam ediyor. Şu anda 3 şubemiz var.
Müşterilerin her geldiğinde bulabileceği prensiplerinizden bahseder misiniz?
Samimiyet, güven, temizlik diğerleri de arka arkaya gelir. Biri olmazsa bu işi yapamazsınız. Hepsini bir arada tutmak zorundasınız.
Sizi diğer restoranlardan ayıran özellikleriniz nelerdir?
Kesinlikle köftemiz, diğer köftelerden farklıdır. Makedon yemeğidir. İsmi de bize aittir. 2000 yılında isim tescillini ve köftenin patentini aldık.
Kaç kişilik bir ekibe sahipsiniz? Çalışanlarınızı işe alırken göz önünde bulundurduğunuz koşullar nelerdir?
Üç şubede toplam elli kişiyiz. Çalışanları işe alırken ilk dikkat ettiğimiz iyi bir karaktere sahip olmasıdır. Nesilden nesile devam ettiği için çekirdekten yetişmiş alaylı aşçılarımız zaten var.
Ne çeşit köfteler yapıyorsunuz, burada köfte haricinde hangi yemeklerini bulabiliriz?
Sade gama köftesi ve yoğurtlusu var. Hayvanları kendimiz alıp kestirdiğimiz için et çeşitlerimiz de var. Kavurma, ciğer, antrikot, kuzu kavurması, kuzu pirzolası, sucuk gibi et çeşitlerinin hepsini yapıyoruz.
Müşterilerin güvenini ve memnuniyetini kazanmak adına uyguladığınız stratejilerden bahseder misiniz?
En başta seçtiğimiz hayvanlar sağlıklıdır ve kesim şartlarına çok dikkat ederiz. Et ve kıyma haline gelmesinin ardından onları incelikle işleyen ustalarımız var. Müşteriler lezzeti anladıktan itibaren de gerisi geliyor. Ürünlerimiz de köfte haricinde tuz bile kullanmıyoruz, herhangi bir katkı maddesi de yoktur. Ürünlerimiz mide de herhangi bir sıkıntıya da yol açmıyor. Çoğu sporcu kafileleri de bize gelir, yemeğin ardından bir sıkıntı da yaşamazlar.
Yemeklerinizin yapım aşamalarından bahseder misiniz?
Mesela Gamalı Köftemiz piştikten sonra pidesinin üstüne et suyu dökülüp ıslatılır. Pidenin üstüne sarımsaklı yoğurt, tereyağı, köfte sosu ilave edilir ve en sonda üstüne köftelerimiz eklenir. Etlerin çoğu ızgarada pişirilir ve ne kadar süre pişirileceği önemlidir.
Hangi müşteri kitlesine hitap ediyorsunuz?
Her kesimden müşterimiz geliyor. Ege Bölgesi haricinde de bir müşteri kitlemiz var. Çoğu ünlüde Ankara – Turgutlu yolundan geçerken bize mutlaka uğrar.
Bu restorana gelen kişilerin mutlaka yemeli dediğiniz bir spesiyaliniz var mı?
Gamalı köftesi ve trileçe tatlısını mutlaka denesinler.
İzmir’de kendi restoranınız haricinde sevdiğiniz diğer işletmeler nereleridir?
Turgutlu’da mutlaka Site Lokantası’na giderim. Çorbamı Borsa’da içerim. İzmir’de Reyhan Pastanesi, kavurma için Tavacı Recep Usta’ya, dondurma yemek içinde Sevinç Pastanesi’ne giderim. Balık yemek içinde Güzelbahçe’ye giderim. İşletmeler dışında istediğim yiyecekler nerede güzelse orayı tercih ederim.